Αρχική > ΚΥΠΡΟΣ > Προσφυγή κατά του Eurogroup από 50 καταθέτες.-Διεκδικούν αποζημιώσεις για το κούρεμα των καταθέσεών τους

Προσφυγή κατά του Eurogroup από 50 καταθέτες.-Διεκδικούν αποζημιώσεις για το κούρεμα των καταθέσεών τους

22 Δεκεμβρίου, 2013 Σχολιάστε Go to comments

01 kypros shmaia2Λευκωσία: Νέα προσφυγή εναντίον του Eurogroup και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Επιτροπή, Συμβούλιο), υποβλήθηκε στο Λουξεμβούργο αναφορικά με τα λεγόμενα «μέτρα εξυγίανσης» (bail – in) που επιβλήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της ΕΕ, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν πράξεις του Eurogroup μπορούν να καταλογιστούν στην ΕΕ και ως εκ τούτου να θεμελιώσουν δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης στους αιτητές.

Η προσφυγή καταχωρήθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Δρ. Κ. Χρυσοστομίδης & Σία Δ.Ε.Π.Ε, η νομική ομάδα της οποίας σε συνεργασία με Καθηγητές και Barristers του εξωτερικού, εκπροσωπεί περισσότερους από 50 καταθέτες και μετόχους κυπριακών τραπεζών……….
Οι αιτητές αξιώνουν αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» των καταθέσεων τους, καθώς επίσης και της υποτίμησης (τόσο σε αξία όσο και σε αριθμό) ή/και εξάλειψη των μετοχών τους.

Ειδικότερα οι αιτητές αξιώνουν κυρίως αποζημιώσεις για τις δυσμενείς συνέπειες που προκλήθηκαν στους ίδιους από το Eurogroup με την απόφαση του στις 25 Μαρτίου 2013, με την οποία επιβλήθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, καθώς επίσης γενικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, που υιοθέτησαν, ενέκρινα και εφάρμοσαν την εν λόγω απόφαση.

Το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των γενικών αρχών της απαγόρευσης δυσμενούς διάκρισης της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αναλογικότητας που κατοχυρώνονται από το δίκαιο της Ε.Ε.

Από το εν λόγω δικηγορικό γραφείο δηλώθηκαν τα εξής:

«H Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ έως σήμερα, στο οποίο δόθηκε οικονομική βοήθεια υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει μέτρα ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα  (bail -in ) και άλλα καταναγκαστικά μέτρα. Το γεγονός αυτό γεννά σημαντικά νομικά ερωτήματα και νέα επιχειρηματολογία, τη βασιμότητα της οποίας καλείται τώρα το δικαστήριο να κρίνει αναφορικά με την έκταση της νομικής ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι εναγόμενοι (θεσμικά όργανα της ΕΕ) αναμένεται, κατά κανόνα, να υποβάλουν την υπεράσπισή τους εντός δύο μηνών, εκτός εάν δοθεί παράταση από το Δικαστήριο και στη συνέχεια, οι αιτητές θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν την απάντησή τους στα θέματα που θα εγερθούν από το εναγόμενα όργανα της ΕΕ. Ζητήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής κατά προτεραιότητα.

Πηγή: philenews 
20/12/13


ΣΧΕΤΙΚΑ:

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: