Αρχική > ΕΛ Επικαιρότητα > Ευ. Βενιζέλος: Το δικό του δρόμο, όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα

Ευ. Βενιζέλος: Το δικό του δρόμο, όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα

Νοέμβριος 1, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Σε κλίμα αντιπαράθεσης, η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στους βουλευτές του κόμματος το ενδεχόμενο διαγραφής τους, με τη φράση, «όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο». Σύμφωνα με πληροφορίες υφίσταται διαφωνία περί του αν η ψηφοφορία της Κ.Ο. για την έγκριση ή όχι των μέτρων πρέπει να γίνει δημοσίως ή κρυφά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην διαδικασία ψήφισης των μέτρων…………….

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Σηφουνάκη: «Σήμερα στη Βουλή ήμασταν σαν ασύντακτο κοπάδι. Αν πάμε έτσι, δεν περνούν τα μέτρα. Και θα πέσει η κυβέρνηση και θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ».
Ο Πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί να επιβάλλει μία κομματική σύμπνοια, καθώς βρέθηκε προ δυσάρεστης έκπληξης, όταν 17 βουλευτές του κόμματος αψήφησαν την γραμμή του κόμματος στην ψηφοφορία του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις και μιας τροπολογίας για την ένταξη «ευγενών ταμείων» στον ΕΟΠΥΥ.
Την γραμμή χάραξε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου και κατά στην τροπολογία του ΕΟΠΥΥ. Οι κ. Δ. Κρεμαστινός, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Μπόλαρης, Συμ. Κεδίκογλου, Γ. Ντόλιος, Μιχ. Κασσής, Άντζελα Γκερέκου, Θ. Μωραΐτης, Π. Δήμας, Θ. Παραστατίδης, Λ. Γρηγοράκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Ι. Δριβελέγκας, Κ. Τριαντάφυλλος και Χατζή Οσμάν Αχμέτ.
Εξ’ αυτών, οι πλέον σοβαρές διαφοροποιήσεις είναι αυτές των κ. Κασσή, Παραστατίδη, Τζάκρη, Μπόλαρη, Σκανδαλίδη, Δριβελέγκα, Τριαντάφυλλου, Μωραΐτη και Χατζη Οσμάν, διότι αφορούν την ουσία του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος (ο οποίος σημειωτέον απείχε χθες από την ψηφοφορία, βλέποντας το διαμορφούμενο αποτέλεσμα) είχε αποσπάσει μια διαφορετική διατύπωση επί στρατηγικών επενδύσεων από τον κ. Ι. Στουρνάρα.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/10/2012_468061
31/10/12 
—————–

—–
*[1]Ψηφίζουν για κομματική πειθαρχία στο ΠΑΣΟΚ


Σε κλίμα συναίνεσης παρά τις αντίθετες προβλέψεις διεξάγεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους. Σε λίγη ώρα αρχίζει η ψηφοφορία για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στο θέμα της ψήφισης των μέτρων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις, αλλά διάθεση για εκτόνωση της κατάστασης.
http://www.enikos.gr/politics/93083,Whfizoyn_gia_kommatikh_pei8arxia_sto_PAS.html
31/10/12 
—-
 
*[2] Εκρηκτική η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Σε σχίσμα οδεύει ολοταχώς το ΠΑΣΟΚ, με τον Κώστα Σκανδαλίδη να δίνει χθες το στίγμα, αποχωρώντας αργά το βράδυ από την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Αφορμή στάθηκε η επιμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου να προκύψει από τη χθεσινή κιόλας συνεδρίαση η απόφαση για ψήφιση των μέτρων συνολικά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Σκανδαλίδη να δηλώνει πως «εγώ δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω». Την συγκατάθεσή τους σε κάτι τέτοιο, πριν ακόμα δουν τα μέτρα στην τελική τους μορφή, αρνήθηκαν να δώσουν τρεις ακόμα βουλευτές, οι κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στο ίδιο κλίμα φέρεται να είναι ο Θεόδωρος Παραστατίδης, που απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει ξεκαθάρισε εκ νέου ο Μιχάλης Κασσής.

Ειδικότερα, στο αίτημα Βενιζέλου να αποσαφηνίσει η ΚΟ «ότι το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του στη Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερή και υπεύθυνη πορεία της χώρας», ήτοι θα ψηφίσει τα μέτρα, η κ. Τζάκρη απάντησε: «ωραία, θα δούμε τα μέτρα και θα σας απαντήσουμε, πριν τα δούμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι ψηφίζουμε», πράγμα στο οποίο συμφώνησαν και οι προαναφερθέντες βουλευτές, με τον Μάρκο Μπόλαρη να δηλώνει πως δεν είναι «δηλωσίας». Έντονο επεισόδιο διαδραματίστηκε μεταξύ του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε νωρίτερα ζητήσει το θέμα να μην τεθεί σε ψηφοφορία (ως «εθνικό», όπως εξελίσσεται) και να μπει κομματική πειθαρχία, όπως και έγινε.

Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει την ηγετική του ευθύνη, προκειμένου το κόμμα να πάει συντεταγμένο στην ψηφοφορία και να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. «Μερικοί εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Να ψηφίσουμε τα μέτρα εν λευκώ. Δεν ήταν εικόνα αυτή που δώσαμε σήμερα στη Βουλή. Δε γίνεται να το παίζουμε τζάμπα μάγκες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας πως κάποιοι κρύβονται πίσω από τις πλειοψηφίες. «Μην κατηγορείτε εσείς που μιλάτε για συνιστώσες. Εγώ δεν έχω ομάδες και το ξέρετε. Άλλοι είναι λαθρεπιβάτες και λομπίστες στο ΠΑΣΟΚ», απάντησε άμεσα παρεμβαίνοντας ο Κώστας Σκανδαλίδης…

Απαντώντας στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έβαλε ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Όσοι λένε ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα, αφού δουν πρώτα το περιεχόμενό τους, δεν ξέρουν ότι το πακέτο αυτό θα είναι εξαιρετικά δυσβάστακτο; (…) Μην κοροϊδευόμαστε. Τα μέτρα είναι αυτά που ξέρετε. Θα αγωνιστούμε να τα κάνουμε κάπως καλύτερα. Όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει. Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη, αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο», είπε, διαμηνύοντας ότι όποιος δεν ψηφίσει, θα διαγραφεί. «Απόψε όμως, θα καταλήξουμε σε καθαρή και οριστική απόφαση (…) Δεν θα ξανασυνεδριάσει η ΚΟ για τα μέτρα. Απόψε καταλήγουμε», επέμεινε, προκαλώντας την έκρηξη του Κώστα Σκανδαλίδη, που αποχώρησε από την αίθουσα.

Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση, ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί στην ψηφοφορία», υποστήριξε ο κ. Κουτσούκος. «Εγώ δεν ψηφίζω τα μέτρα, ευχαριστώ πολύ. Και αν θέλεις, ανακοινώνω αύριο την ανεξαρτητοποίησή μου», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος ο κ. Κασσής, που μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, υπήρξε ιδιαιτέρως καυστικός. «Να ψηφίσω εγώ τα μέτρα για να γίνετε υπουργοί του Σαμαρά; Είναι και ο Χρυσοχοΐδης εδώ, που θέλει να γίνει υπουργός», είπε, ενώ αιχμές άφησε και κατά του Γιώργου Ντόλιου, που μία μέρα νωρίτερα του είχε ζητήσει να παραδώσει την έδρα του εφόσον καταψηφίσει. «Εσύ κ. Ντόλιο, να πας στον φίλο σου τον Ραγκούση», είπε, υποστηρίζοντας πως αν φύγει εκείνος, θα έρθει ο Σάκης Οικονόμου να κάνει τον… υποτακτικό του Λοβέρδου, και πως με όλους αυτούς, «ο Βενιζέλος έφερε το κόμμα στο 4%»…

Ότι δεν πιστεύει στα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να κάνει το «άλμα στο κενό», υποστήριξε από την πλευρά του ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ πως «αν πάμε σε ψηφοφορία χωρίς ομοφωνία – έχοντας δηλαδή μειοψηφία – θα οδηγηθούμε σε ΚΟ δύο ταχυτήτων, όπου κάποιοι θα εμφανίζονται ως «πιο ευαίσθητοι» από τους άλλους», υποστήριξε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Υπέρ της ψήφισης τάχθηκαν πάντως αρκετοί βουλευτές, «εξουσιοδοτώντας» όμως τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για τη βελτίωσή τους.

Στο τραπέζι και η χθεσινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του από την εικόνα που έδειξαν χθες οι βουλευτές στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου επί των αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της στρατηγικής αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της δικής του απουσίας από τη διαδικασία. Αναφερόμενος στην προχθεσινή απόφαση της ΚΟ, υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να κρατάει υπό ομηρία την παράταξη», αφού «τις συλλογικές διαδικασίες δεν αρκεί να τις ζητάς ή να τις εκβιάζεις, πρέπει και να τις σέβεσαι». Ξεκαθάρισε πάντως, πως δεν εξέλαβε το χθεσινό πρόβλημα στην ψηφοφορία ως αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης των βουλευτών στο πρόσωπό του, θυμίζοντας με νόημα ότι τον τρόπο της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τον καθόρισε συλλογικά και με «συντριπτική πλειοψηφία» η ΚΟ.

Άγριος καβγάς ξέσπασε με αφορμή την χθεσινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή μεταξύ του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Λεωνίδα Γρηγοράκου, με τον τελευταίο να ρίχνει στον πρώτο την ευθύνη. «Είσαι ο βασικός υπεύθυνος για το μπάχαλο που έγινε το πρωί στη Βουλή», του είπε, με αυτήκοους μάρτυρες να διαβεβαιώνουν πως αποχωρώντας αργότερα, τον κατηγόρησε ότι διαλύει το κόμμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Σε… παρεξήγηση και έλλειμμα ενημέρωσης απέδωσαν τη χθεσινή εικόνα στη Βουλή ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Δριβελέγκας, ενώ για «ασύντακτο, αυτοδιοικούμενο κοπάδι» μίλησε ο Νίκος Σηφουνάκης, προσθέτοντας πως «αν πάμε έτσι διχασμένοι και ασύντακτοι στην ψηφοφορία για τα μέτρα, θα διαλυθεί και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ»…

Υπενθυμίζεται πως ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα, χθες, είχε προαναγγελθεί η μετάδοση της κρίσιμης συνεδρίασης από το web TV του ΠΑΣΟΚ, λόγω απεργίας των δημοσιογράφων, η απόφαση ανεκλήθη και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Οι υψηλοί τόνοι που επικράτησαν, εξηγούν ίσως τους λόγους.

Πηγή: real.gr
http://www.enikos.gr/politics/93101,Ekrhktikh_h_katastash_sto_PASOK.html
1/11/12
——————-

*[3] ΠΑΣΟΚ: Επιθανάτιος ρόγχος…  Η ιστορία σκαρώνει φάρσες!
Γκροτέσκο σκηνικό με σκηνές απείρου κάλλους στην χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σκανδαλίδης να δηλώνει θυμωμένα ότι δεν είναι υπονομευτής και δεν ηγείται καμιάς ομάδας, ενώ άφηνε στον αέρα το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τα μέτρα που έρχονται. Ο Μπόλαρης και ο Γρηγοράκος να διαμαρτύρονται για το χθεσινό αλαλουμ που εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, με τον δεύτερο να ωρύεται στα σκαλιά απευθυνόμενος στον Κουκουλόπουλο «κωλόπαιδο σε φέραμε στο ΠΑΣΟΚ για να το διαλύσεις». Ο Κουτσούκος να κατηγορεί τον Βενιζέλο ότι θέλει να τον εκτελέσει χωρίς να τον δικάσει, η Τζάκρη συμβούλευε τον αρχηγό της ότι πρέπει να τον απασχολούν οι εγγραφές και όχι οι διαγραφές. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης στο δικό του μήκος κύματος να επιμένει με αυταπάρνηση σταχανοβίτη στην ψήφιση των μέτρων. Η μεταμεσονύκτια ατραξιόν της Ιπποκράτους, ο Μιχάλης Κασσής, κραύγαζε στους συντρόφους του Ντόλιο και Μπόλαρη, στο πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους, εις επήκοον όχι μόνο των δημοσιογράφων αλλά και των περαστικών «εγώ απαλλάχθηκα, εσείς να δούμε τι θα κάνετε, που θέλετε να μείνετε για να γίνετε υπουργοί. Να ψηφίσω εγώ τα μέτρα για να γίνεται υπουργοί του Σαμαρά; Είναι και ο Χρυσοχοΐδης εδώ που θέλει να γίνει υπουργός». Και απευθυνόμνος στον Γ. Ντόλιο: «Εσύ Ντόλιο να πας στο φίλο σου το Ραγκούση. Να φύγω εγώ και να έρθει ο Σάκης Οικονόμου (σ.σ. πρώην βουλευτής) να κάνει τον υποτακτικό του Λοβέρδου και να κάνει σουλάτσα». Απευθυνόμενος δε στους ξαφνιασμένους περαστικούς έλεγε: «Τι κοιτάτε εσείς ρε, ο Βενιζέλος με αυτούς εδώ έφερε το κόμμα στο 4%»!

Η ιστορία σκαρώνει φάρσες! Πέρυσι τέτοιες μέρες το ΠΑΣΟΚ κλυδωνιζόταν με την φαεινή ετεροχρονισμένη ιδέα του δημοψηφίσματος που επινόησε ο Γ. Παπανδρέου σε μια απονενοημένη προσπάθεια νομιμοποίησης της εν κρυπτώ παράδοσης της χώρας στην Τρόικα, με όρους που κατέληξαν λεόντειοι υπέρ αυτών. Ενα χρόνο μετά, η χώρα έχει αλλάξει τρεις πρωθυπουργούς, η κοινωνία περιδεής βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να υποβιβάζεται δραματικά, χωρίς να γνωρίζει αν η κατωφερής σήραγγα έχει τέλος, αλλά το ΠΑΣΟΚ παραμένει στα ίδια.

Πέρυσι τέτοιες μέρες, μετά το φιάσκο της Νίκαιας, άρχιζε η εσωτερική διαδικασία αποπομπής του Παπανδρέου, στην οποία συνέβαλε εναργώς με τους ανθρώπους του ο νυν αρχηγός, Βενιζέλος. Ο ίδιος ήρθε πλήρως νομιμοποιημένος από την ψήφο 230.000 μελών και φίλων του λεγόμενου κινήματος. Οι αστοχίες ωστόσο από την αρχή ήταν εκκωφαντικές. Πέραν της ηγεσίας, διεκδίκησε και την απόλυτη εσωκομματική εξουσία. Οδήγησε το κόμμα του στις εκλογές με καταργημένα όλα τα κομματικά όργανα, σπάζοντας έτσι την οργανωτική σπονδυλική στήλη του πάλαι ποτέ ρωμαλέου κομματικού μηχανισμού. Παραγκώνισε τους λεγόμενους κορυφαίους, επιχειρώντας να μετατρέψει το κόμμα σε ενός ανδρός αρχή (σ.σ. Ούτε ο αυτοκράτορας Ανδρέας δεν είχε καταργήσει τα κομματικά όργανα. Δεν τα υπολόγιζε μεν, τα άφηνε δε να υπάρχουν, ως πρόσχημα εσωκομματικής κομματικής δημοκρατίας).

Η φιλοδοξία Βενιζέλου θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε εποχές ευδαιμονίας και ελπίδας. Σε εποχές συρρίκνωσης, κοινωνικής δυσαρέσκειας, οικονομικής καχεξίας και κομματικής αποσυσπείρωσης, απλώς επιτάχυνε την διαλυτική πορεία. Σημείο καμπής ήταν η απόφασή του να μην συμμετάσχει το κόμμα με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Λογική η πρόθεσή του, για να αποκαθάρει το ΠΑΣΟΚ από το βεβαρημένο κυβερνητικό του παρελθόν, και να το αναβαπτίσει στη λαϊκή εμπιστοσύνη.

Λογάριαζε ωστόσο χωρίς τους ξενοδόχους. Ο ένας ήταν το μνημόνιο και τα μέτρα που απαιτεί. Το ΠΑΣΟΚ ήξερε να μοιράζει λεφτά, αλλά δεν ήξερε να παράγει, με αποτέλεσμα το μνημόνιο να το εισαγάγει σε κενό πολιτικού λόγου. Ο δεύτερος ήταν οι λεγόμενοι κορυφαίοι που εξεγέρθηκαν γιατί δεν τους έκανε την τιμή να τους προσφέρει κυβερνητικούς θώκους Φαίνεται η μοίρα τους επιβάρυνε με έναν προορισμό σε αυτή τη ζωή. Να σώσουν τη χώρα από την καταστροφή, ζεσταίνοντας υπουργικές καρέκλες. Δεν απαντούν γιατί δεν την έσωσαν όταν τις κατείχαν. Ηταν οι ίδιοι που ενώ η χώρα στροβιλιζόταν ανάερη στην άκρη του γκρεμού, χειροκροτούσαν στο υπουργικό συμβούλιο τον ΓΑΠ όταν τους ευτέλιζε με διαφάνειες και προτζέκτορες, κάνοντας τους διαλέξεις περί της τεχνικής του διοικείν, ενώ ήταν η στιγμή να πάρουν αποφάσεις και να τηρήσουν αυτά τα οποία –κακώς- είχαν υπογράψει.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος και είμαστε ακόμα στα ίδια. Το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τον αρχηγό του. Ενα ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε χθες βράδυ νυν βουλευτής και πρώην υπουργός, μοιάζει με αυτοδιοικούμενο ασύντακτο κοπάδι». Και ετσι φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς πυξίδα, στοχοπροσήλωση, προοπτική.

Ο χώρος της κεντροαριστεράς θα συνεχίσει να υπάρχει. Η ΔΗΜΑΡ προβάλλει άφθαρτη στον πολιτικό ορίζοντα, με μόνη της αμυχή την στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά, την οποία ωστόσο προσπαθεί να ρετουσάρει με την επίμονη στάση της στα εργασιακά.

Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να ζει τον επιθανάτιο ρόγχο του. Το συντακτικό συνέδριο που εξήγγειλε για τον Φεβρουάριο ο αρχηγός του – αν φτάσουμε ως εκεί, αν έχουν ψηφισθεί τα μέτρα, αν δεν έχει πέσει η κυβέρνηση – δεν αποκλείεται να αποτελέσει την συγγραφή της ληξιαρχικής πράξη θανάτου του ΠΑΣΟΚ.
Όπως θα έλεγε και ο Αβραμόπουλος, έχει πλέον ολοκληρώσει τον βιοϊστορικό του κύκλο…
http://www.skai.gr/news/opinions/article/216168/pasok-epithanatios-roghos/?utm_source=feedburner&utm_campaign
1/11/12
—-

*[4] Αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ γνωστοποιεί σε επιστολή της προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά, αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της και εκφράζει ανοικτά της διαφωνία της με το νέο πακέτο μέτρων, τη θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ακολουθεί η επιστολή της πρώην υπουργού:

«Θέλω να σας εκφράσω τη διαφωνία μου με το νέο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, τη θέση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκα από την Κυβέρνηση και καταψήφισα το δεύτερο Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι θα αυξήσει δραματικά την ύφεση και θα ωθήσει το λαό σε απόγνωση, και ότι δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση του νέου προγράμματος η «Βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.
Στην συνέχεια, και παρά τη διαγραφή μου από τον Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα σας και συμμετείχα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου για τρεις λόγους:
Πρώτον, για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας, γιατί μετά από 32 χρόνια ενεργούς συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσα να αποχωρήσω μπροστά στη διαφαινόμενη μεγάλη ήττα.
Δεύτερον, γιατί πίστευα ότι η δραματική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα μετά από την έκφραση μιας ισχυρής λαϊκής εντολής θα δημιουργούσε όρους επαναδιαπραγμάτευσης της Δανειακής Σύμβασης, και ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Τρίτον, γιατί είχα ακόμη την προσδοκία ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε τη δύναμη και τη βούληση να κάνει μια ειλικρινή και θαρραλέα αποτίμηση της πορείας του, να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του και να διαδραματίσει δημιουργικό ρόλο στην αναγκαία ανασυγκρότηση του προδευτικού και σοσιαλιστικού χώρου.
Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ψευδαισθήσεων.
Ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης εγκαταλείφθηκε, η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική με τα ίδια αδιέξοδα και δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Η πολιτική διαπραγμάτευση είχε νόημα στην αρχή, όταν ήταν νωπή η λαϊκή εντολή και διαμορφωνόταν το πλαίσιο, και όχι βέβαια στο τέλος επί συγκεκριμένων μέτρων.
Ο στόχος τελικά της επιμήκυνσης, αντί να αμβλύνει χρονικά το βάρος της υλοποίησης των μέτρων, επεκτείνει την εφαρμογή του Μνημονίου, επιβαρύνοντας με δυσβάσταχτα μέτρα την επόμενη χρονιά, χωρίς καμία δέσμευση και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.
Στο ΠΑΣΟΚ μετά από την μεγάλη στρατηγική εκλογική ήττα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πολιτική αποτίμηση και συλλογική πολιτική διεργασία. Εκατοντάδες στελέχη που έχουν αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού αισθάνονται σήμερα πολιτικά άστεγοι, καθώς αυτό το ιστορικό ριζοσπαστικό, προοδευτικό Κίνημα έχει μεταλλαχθεί σε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς και έχει ταυτιστεί με νεοφιλελεύθερες απόψεις και επιλογές.
Όπως τονίσατε και εσείς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν επιτρέπει τη σιωπή, αλλά επιβάλλει τη σαφή πολιτική τοποθέτηση.
Γι’ αυτούς τους λόγους, και επειδή το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά σας δηλώνω ότι δεν συμμετέχω πλέον στις λειτουργίες του.
Οι πολιτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι σίγουρα δύσκολες στο δυσμενές σημερινό Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Δεν αποτελεί όμως διέξοδο η εμμονή στην ίδια πολιτική μέσα από το συνεχώς επαναλαμβανόμενο εκβιαστικό δίλημμα για την «σωτηρία της χώρας», που τελικά ενισχύει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, βυθίζει την κοινωνία, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί στην ανακατανομή του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, και τελικά κλονίζει, μέσα από τα αδιέξοδα που δημιουργεί, τους ίδιους του δημοκρατικούς θεσμούς.
Σήμερα, η χώρα μας χρειάζεται μια νέα προοδευτική στρατηγική που να διασφαλίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Με ένα σχέδιο που να ανοίγει το δρόμο στην ανάπτυξη, να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτήν την προοπτική παραμένω στρατευμένη.»
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2249049
1/11/12 
—-

*[5] Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει η Κατερίνα Μπατζελή

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, σε δηλώσεις της στον Βήμα 99,5.

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις συνεχείς μεταλλάξεις και τις κυλιόμενες συμμαχίες. Ενας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος τον αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Μπατζελή, η παραίτηση του κ. Βενιζέλου το χρονικό αυτό διάστημα «είναι πάρα πολύ δύσκολη διότι θα διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης και η έξωθεν καλή της παρουσία, όμως νομίζω ότι η χθεσινή διαχείριση της τελευταίας στιγμής έχει αποδυναμώσει τις δυνάμεις του ‘στρατεύματος’ του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη για την επόμενη ημέρα»

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4764340
1/11/12

———-


*[6] Επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ο Ευ. Βενιζέλος

Απάντηση στα δύο μέτωπα που έχουν ανοίξει – την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά και τα εσωκομματικά – δίνει με προσωπική του δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ο Ευ. Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος αφενός ξεκαθαρίζει ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία πως «θα κάνει ότι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση», αφετέρου στέλνει το δικό του μήνυμα στους «διαφωνούντες, τονίζοντας πως θα απογοητευτούν όσοι «ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα μεγάλα θέματα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική».

Η πλήρης δήλωση του κ. Βενιζέλου:

«Τρία χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής
κρίσης. Καλείται να λάβει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που προκαλούν την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αναγκάζεται να δυσαρεστήσει ομάδες πολιτών που συνδέονται παραδοσιακά μαζί του. Σηκώνει το βάρος αλλαγών που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και γίνονται τώρα, όλες μαζί, μέσα στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων σαράντα ετών.
Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε και στην αρχή και στην πορεία και τώρα να αποφύγει το πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό φορτίο και τη φθορά αυτών των αποφάσεων. Θα μπορούσε να υπεκφύγει. Να κρυφτεί πίσω από τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης. Να αφήσει σε άλλους τα κάρβουνα της εθνικής ευθύνης. Αποφάσισε όμως να αναλάβει όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις πίσω από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η επιλογή έχει επηρεάσει τα πάντα: την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, τις προσωπικές αντοχές και τη στάση των στελεχών του.
Η χθεσινή καθαρή και οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση, ήταν προϊόν διεξοδικής ανάλυσης και ουσιαστικής συζήτησης στην οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν όχι μόνο την πολιτική τους σκέψη και ευθύνη αλλά την ψυχή τους, ξέροντας τι σημαίνει η απόφαση που ελήφθη συλλογικά και με συντριπτική πλειοψηφία. Ξέροντας πως μόνο αν πετύχει η στρατηγική αυτή και βγει η χώρα από την κρίση με ασφάλεια, θα δικαιωθεί και η δική μας αγωνία και προσπάθεια
Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει ένταση. Όλη η ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.
Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και καθαρότητα.
Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν.
Το στρατηγικά κρίσιμο είναι ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θέτει ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί η σχέση της παράταξης με τις προοδευτικές, δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής και όχι της οπισθοφυλακής. Αυτές που είναι πραγματικά ριζοσπαστικές και όχι δήθεν αριστερές, αλλά στην ουσία βαθειά συντηρητικές.
Στην πορεία προς το συντακτικό Συνέδριο της παράταξης, που έχει ήδη συγκληθεί για το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα μεγάλα θέματα της χώρας, εξειδικεύοντας, μέσα από το διάλογο με τη κοινωνία, τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63732107
1/11/12

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: