Αρχική > ΚΥΠΡΟΣ > Η οικονομία της φράουλας και της μπριζόλας

Η οικονομία της φράουλας και της μπριζόλας

Σεπτεμβρίου 16, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Αντιστάσεις με τον Σάββα Ιακωβίδη

Οι τζάμπα μάγκες της Κυβέρνησης, κομμάτων και συντεχνιών αναπέτασαν τα λάβαρα της… αντίστασης. Σε ποιους;

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες ή τέσσερα χρόνια κοσκινίζει. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2007. Όλοι όσοι παρακολουθούμε και αναλύουμε τις εξελίξεις ξέραμε ότι, όταν φταρνίζεται η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αμέσως πρέπει να αναμένονται συμπτώματα γρίπης ή πνευμονίας στις υπόλοιπες οικονομίες. Ζούμε σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Οι εθνικές οικονομίες αλληλεπηρεάζονται και αλληλεπιδρούν. Για να γίνει κατανοητή αυτή η πραγματικότητα, ιδού ένα απλό παράδειγμα:……. Εξαιτίας της κρίσης, που επηρεάζει και τη Βρετανία -παραδοσιακή μεγάλη τουριστική αγορά για την Κύπρο- μειώθηκαν οι αφίξεις Βρετανών τουριστών στο νησί μας, με τις εντεύθεν επιπτώσεις. Ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς, άρα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχουμε υπόκεινται στη δοκιμασία του ανταγωνισμού. Τα κυπριακά προϊόντα δεν είναι πια ανταγωνιστικά, επειδή είναι ακριβά ή όχι καλής ποιότητας. Συνεπώς, δεν μπορούν να συναγωνιστούν ομοειδή προϊόντα στην ελεύθερη αγορά.

Η κυπριακή οικονομία εφαρμόζει εδώ και πέντε δεκαετίες και πλέον ένα οικονομικό μοντέλο που αποκαλείται μεικτό. Ποτέ δεν εξήγησε κανείς τι σημαίνει «μεικτό μοντέλο». Δηλαδή, εμπεριέχει ολίγον σοσιαλισμόν, ολίγον καπιταλισμόν και ολίγον κρατισμόν; Αυτό το μοντέλο στηρίζεται στην τριμερή συνεργασία, που μέχρι σήμερα συνέβαλε σε δύο οικονομικά θαύματα. Το ένα μετά την ανεξαρτησία και το άλλο, πιο σημαντικό, μετά την τουρκική εισβολή. Αυτό το σύστημα επικαλούνται οι συντεχνίες, η σημερινή Κυβέρνηση και κάποια κόμματα, για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από κατακλυσμιαίες εξελίξεις και ανατροπές στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Επειδή η κυπριακή οικονομία είναι μικρή το δέμας, είναι περισσότερο ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, άρα υποκείμενη σε περισσότερες πιέσεις και κινδύνους.

Είναι πια κοινός τόπος ότι το ισχύον οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις των οικονομικών καιρών. Σε άλλες χώρες ισχύει μια άλλου είδους τριμερής παραγωγική και άκρως αποδοτική συνεργασία: Κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα και Πανεπιστημίων. Στην Κύπρο, μόλις πρόσφατα συστήθηκε ένα γραφείο διασύνδεσης των τριών πιο πάνω παραγόντων, μετά από γραφειοκρατικές διαδικασίες τεσσάρων χρόνων! Στη Φινλανδία, το συνέστησαν σε ένα μήνα! Ο κόσμος αλλάζει ραγδαιότατα, άρα οφείλουμε να αλλάξουμε κι εμείς, να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος του κράτους και των πολιτών. Εδώ και τέσσερα χρόνια συζητούμε και διαπληκτιζόμαστε για τα μέτρα που οφείλαμε να πάρουμε έγκαιρα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Η κυβέρνηση Χριστόφια, αγκυλωμένη και υποταγμένη στις ιδεοληψίες και στις αριστερές εξαρτήσεις της, οδήγησε ενσυνείδητα την οικονομία, εξαιτίας και της ασωτίας των τραπεζών, στο σημερινό κατάντημα.

Ζήτησε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και κάλεσε την Τρόικα. Λογικά, θα ανέμενε κάθε νούσιμος πολίτης ότι, αφού εξευτελιστήκαμε, καλώντας τους ξένους να μας πουν να κάνουμε αυτά που ξέραμε αλλά δεν τα κάναμε, Κυβέρνηση, κόμματα και συντεχνίες θα συναποφάσιζαν με σοβαρότητα να διαπραγματευτούν με την Τρόικα μέτρα σωτηρίας και ανόρθωσης της οικονομίας. Ακόμα να συσκεφθούν, επειδή ακόμα οι κυβερνώντες επιμένουν να εμπαίζουν κόμματα και πολίτες. Και πότε; Όταν προχθές, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την κυβέρνηση Χριστόφια «να ξεκαθαρίσει σύντομα τις προθέσεις της αναφορικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα πιθανό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης». Οι… «κλεφταράδες της υφηλίου», όπως απαξιωτικά τους στιγμάτισε ο Πρόεδρος, εισηγούνται δραστικές και αιματηρές εξοικονομήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, και εφαρμογή σκληρών μέτρων για να ανακάμψουμε. Αλλ’ ήδη οι τζάμπα μάγκες της Κυβέρνησης, κομμάτων και συντεχνιών αναπέτασαν τα λάβαρα της… αντίστασης. Σε ποιους; Σε αυτούς που καλέσαμε να μας σώσουν!

Πρόσφατα, διάβασα σε κείμενο Αθηναίου συναδέλφου τα εξής: Στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου, στην Delta Air Lines, έπρεπε να κάνουν περικοπές. Υπολόγισαν ότι αν άλλαζαν προμηθευτή φιστικιών θα γλίτωναν κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο δολάρια. Το έκαναν αλλά δεν έφτανε. Συνέχισαν, μειώνοντας κατά 28 γραμμάρια κάθε μπριζόλα, που προσέφεραν στους επιβάτες τους. Και από εκεί γλίτωσαν άλλα 250.000 δολάρια ετησίως. Παράλληλα έκοψαν και από μια φράουλα σε κάθε σαλάτα, που προσέφεραν στην πρώτη θέση, εξοικονομώντας, έτσι, άλλα 210.000 δολάρια ετησίως. Επίσης, εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών αφαίρεσαν υποστηρίγματα που τοποθετούνται κάτω από τις συσκευές για εξαερισμό. Εξοικονόμησαν εκατομμύρια! Έτσι κάνουν οι σωστές επιχειρήσεις. Έτσι κάνουν οι σοβαρές κυβερνήσεις, όπως, π.χ. της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που, προχθές, εισέπραξαν τα εύσημα από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Η Κύπρος δεν θα βρισκόταν στο σημερινό κατάντημα, αν είχε σοβαρή κυβέρνηση και ικανό Πρόεδρο…

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ 16/9/12

Advertisements
Κατηγορίες:ΚΥΠΡΟΣ Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: