Αρχική > ΚΥΠΡΟΣ > Δεκατρία χρόνια χωρίς τον Γιάννη Κρανιδιώτη

Δεκατρία χρόνια χωρίς τον Γιάννη Κρανιδιώτη

Σεπτεμβρίου 14, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Ήταν μια μεγάλη ελπίδα για την Κύπρο, την Ελλάδα, ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Δεκατρία χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας τόσο πρόωρα και τόσο άδικα ο Γιάννος Κρανιδιώτης, τιμούμε τον αγωνιστή, τον οραματιστή, τον πολιιτκό, τον μεγάλο Κύπριο, τον μεγάλο Έλληνα και Ευρωπαίο. Τιμούμε τον άνθρωπο που έθεσε τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Κύπρου, που υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα του Ελληνισμού τα τελευταία 38 χρόνια. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ο θεμελιωτής αυτής της μεγαλόπνοης πολιτικής. ….
Μεγάλοι σταθμοί το 1988, όταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης συμβουλεύει την κυπριακή κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση, επί Ελληνικής Προεδρίας, για ένταξη στην Ε.Ε. Μια αίτηση που υποβάλλεται δύο χρόνια αργότερα. Το 1994 έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Κέρκυρας, με βάση την οποία η Κύπρος πρέπει να περιληφθεί στα κράτη που θα περιλαμβάνονται στην επόμενη διεύρυνση.
Οι αποφάσεις του Ελσίνκι και της Νίκαιας και ο ενταξιακός διάλογος οδηγούν στην Κοπεγχάγη και στις ιστορικές ημερομηνίες της 16ης Απριλίου στην Αθήνα, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και της 1ης Μαΐου 2004, με την οριστική ένταξη της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Κύπρος μπορεί πλέον να προσβλέπει σε ένα μέλλον με ασφάλεια, με ευημερία, με ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, με προοπτική ανατροπής των κατοχικών δεδομένων και ενότητας της πατρίδας μας.
Ο Κρανιδιώτης δεν υπήρξε απλώς ο ακούραστος αγωνιστής των δικαίων του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον ελλαδικό χώρο, ακοίμητος εργάτης για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κρανιδιώτης ήταν, κυρίως, ο οραματιστής των μεγάλων αλμάτων και των ανοικτών οριζόντων για τον Ελληνισμό, που μπορούσε να προωθήσει με τη μεθοδικότητα του ικανού πολιτικού. Με το πάθος του ιδεολόγου, αλλά και την επίγνωση των δυνατοτήτων και των πραγματικών ορίων μιας πολιτικής. Έβλεπε ως επείγουσα αναγκαιότητα την υπέρβαση της στασιμότητας, της απραξίας και της προσήλωσης στο παλιό. Αγωνιούσε για την υιοθέτηση καινοτόμων αλλαγών, που θα έβαζαν τον Ελληνισμό σε μιαν άλλη τροχιά ανάτασης και δημιουργίας. Απέρριπτε το κράτος της διαμεσολάβησης, του αδίστακτου κομματισμού της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αυτό το κράτος που οδήγησε στη σημερινή ελληνική οικονομική τραγωδία.
Απεχθανόταν τον αυτοσχεδιασμό, την τετριμμένη παραδοσιακή διπλωματία, τον εύκολο λόγο του εντυπωσιασμού και των ανέξοδων ρητορικών εκφράσεων. Εξοπλισμένος με την ιώβεια υπομονή ενός έμπειρου διπλωμάτη, γνώριζε την τέχνη της βολιδοσκόπησης των προθέσεων, και με μεθοδικότητα και συστηματική δουλειά κέρδιζε κρίσιμες μάχες.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήθελε την πολιτική διαδικασία αποτελεσματική, παραγωγική, με ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Και τους μεγάλους εθνικούς στόχους, ρεαλιστικούς και εφικτούς. Ποτέ όμως ηττοπαθείς και ενδοτικούς.
Αν και η ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη υπήρξε σύντομη, το όραμά του για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό παραμένει διαχρονικό αλλά και επίκαιρο όσο ποτέ. Δεκατρία χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του, η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, και για μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη. Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου δημιουργεί νέα δεδομένα που αναχαιτίζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και ενισχύουν τα πολιτικά ερείσματα του αγώνα του λαού μας για την επίτευξη λύσης δημοκρατικής, δίκαιης και ευρωπαϊκής.
Η ζωή και το έργο του Κρανιδιώτη θα αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης και οραματικής ενατένισης του μέλλοντος.
Σημ: Ο Γιάννος Κρανιδιώτης σκοτώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 σε αεροπορικό δυστύχημα. Στο ίδιο δυστύχημα σκοτώθηκε και ο γιος του Νικόλας.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
14/9/12 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: