Αρχική > Uncategorized > Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ : Και στο παρελθόν έχουν γίνει ανώνυμες διαρροές στα Σκόπια, οι οποίες επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τη θέση της Ελλάδας…..

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ : Και στο παρελθόν έχουν γίνει ανώνυμες διαρροές στα Σκόπια, οι οποίες επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τη θέση της Ελλάδας…..

Ιανουαρίου 19, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (19-1-2011)

1. ΣΚΟΠΙΑ (ПЈРМ/PJRM/FYROM/БЮРМ/ARYM/ БЈР М) :

…..S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε κάποιες άλλες λεπτομέρειες από τη συνάντηση του κυρίου Βασιλάκη με το Nimetz; Διαβάσαμε κάποια δημοσιεύματα ότι στο briefing –αν υπήρχε briefing– του κυρίου Βασιλάκη με τους Έλληνες δημοσιογράφους στην Αμερική, που έλεγε ότι η Ελλάδα δε θέλει να διαπραγματεύεται τώρα, θέλει να παγώσει τις διαπραγματεύσεις επειδή είναι μία μεταβατική Κυβέρνηση κ.λπ. Πόσο αληθεύουν αυτά που διαβάσαμε;

  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτά που διαβάσατε εντάσσονται στην πραγματικότητα που περιέγραψα προηγουμένως. Ο κύριος Βασιλάκης έκανε on the record ενημέρωση σε Έλληνες ανταποκριτές, που παρακολούθησαν τη συνάντησή του με τον κύριο Nimetz, οι οποίες έχουν μεταδοθεί και οι οποίες είναι απολύτως ξεκάθαρες και διατυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στηρίζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, στηρίζει την εντολή του κυρίου Nimetz και επιθυμεί την επίτευξη προόδου και την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Οτιδήποτε άλλο είδε το φως της δημοσιότητας στα Σκόπια είναι ψευδές. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε να συμβαίνει. Και στο παρελθόν έχουν γίνει ανώνυμες διαρροές στα Σκόπια, οι οποίες επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τη θέση της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι επιβοηθητικό στις προσπάθειες που κάνουμε εμείς για πρόοδο της διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση στα Σκόπια να πάρει θέση και να μας πει με ποιο τρόπο προτίθεται να συνεχίσει, διότι η Κυβέρνηση των Σκοπίων, αυτήν τη στιγμή, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί πρόοδο – πράγμα που δεν ισχύει – ενώ την ίδια στιγμή διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ, εδώ και 17 χρόνια, δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις θέσεις της. Σας ρωτώ εγώ, με ποιο τρόπο θα φτάσουμε σε λύση, εάν η μια πλευρά αρνείται να μετακινηθεί.
  • Ταυτόχρονα, ακόμα και στο επίπεδο του κλίματος των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, ο κύριος Gruevski, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση με τον κύριο Nimetz, ανακοίνωσε ότι αυτές αποτελούν «χάσιμο χρόνου». Από την ελληνική πλευρά δεν είδατε να ακούγεται κάτι τέτοιο, το αντίθετο, είπαμε ότι συμμετέχουμε ενεργά για να έχουμε πρόοδο. Όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης δε θα μας βοηθήσει στο να φτάσουμε σε λύση και η επιθυμία της Ελλάδας είναι να έχουμε λύση. Στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής μας χώρας και πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος, όχι μόνο δικό της αλλά και δικό μας και ολόκληρης της περιοχής, για τη σταθερότητά και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι. Θα συνεχίσουμε με σταθερότητα να διατυπώνουμε τις θέσεις μας, επιδιώκοντας την επίτευξη λύσης. Ούτε θα μπούμε σε ρητορική αντιπαράθεση με τον κύριο Gruevski, που, από ό,τι φαίνεται, είναι αυτό που επιθυμεί. Θα πρέπει – και αυτό περιμένουμε στο επόμενο διάστημα – να δούμε μία αλλαγή στάσης ως προς τη συμπεριφορά, διότι αυτή η αρνητική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν εξυπηρετεί το σκοπό της επίτευξης λύσης.

A. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Μία διευκρινιστική ερώτηση. Διαβάσαμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο κύριος Nimetz στη Νέα Υόρκη, ότι λυπάται το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας που δεν έγινε τριμερής συνάντηση. Εγώ θέλω να ρωτήσω: ήταν μία διαδικασία που ήταν εξαρχής προαποφασισμένη να είναι δύο διαδοχικές συναντήσεις από τον ίδιο τον κύριο Nimitz ή ήταν κάτι που δε θελήσαμε εμείς, να μη γίνει δηλαδή τριμερής συνάντηση;

  • Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήταν το πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε προκειμένου να διερευνηθεί πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι θέσεις των δύο χωρών και από την πλευρά μας είπαμε στον κύριο Nimetz ότι είναι ευπρόσδεκτος στην περιοχή, να έρθει μόλις βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να έχεις συνομιλητή, δηλαδή χρειάζεται η άλλη πλευρά να έχει διάθεση για πρόοδο. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε……….www1.mfa gr (Ελληνικό ΥΠΕΞ)

ΣΧΕΤΙΚΑ :

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized Ετικέτες: , , , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: