Αρχική > Uncategorized > Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια τον Φεβρουάριο για το Σκοπιανό ….

Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια τον Φεβρουάριο για το Σκοπιανό ….

Ιανουαρίου 16, 2012 Σχολιάστε Go to comments

1. Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια τον Φεβρουάριο για το Σκοπιανό

Την Αθήνα και τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθεί ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με σκοπό την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο διαπραγματευτής της Ελλάδας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης έπειτα από συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

“Είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο αν θέλει” τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

Ο Έλληνας διαπραγματευτής θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Νίμιτς το πρωί της Τρίτης ώρα Ηνωμένων Πολιτειών “για να εξετάσουμε από κοινού, μετά τη συνάντηση που θα έχει και με τον εκπρόσωπο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας – τη γνωστή ως FYROM – ποιες είναι οι δυνατότητες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μας φέρουν πιο κοντά στην οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βασιλάκης τόνισε “τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης”. Ωστόσο όπως επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης «με προκλήσεις και επιθέσεις, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση».

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ. Νιμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων κάθε άλλο παρά δικαιώνουν την άποψη που εξέφρασε δημοσίως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι ότι “οι μεγάλες δυνάμεις είναι εντελώς αδιάφορες για το θέμα του ονόματος”. Με την άποψή του αυτή, όπως είναι προφανές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσπάθησε να αιτιολογήσει την αδιαλλαξία και την εμμονή του στη διατήρηση του λεγόμενου συνταγματικού ονόματος της χώρας του.

Για να επιρρίψει τις ευθύνες στους άλλους, ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριξε μάλιστα ότι “η Ελλάδα ούτε θέλει, ούτε μπορεί να λύσει το ζήτημα”.

“Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι δεν ήταν και πολύ επιβοηθητικές”, σχολίασε ο κ. Βασιλάκης. Ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Σκοπιανό υπογράμμισε ότι “ο κ. Γκρούεφσκι δεν είναι αμέτοχος παρατηρητής ώστε να κάνει τα σχόλια που έκανε” και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων “κρατάει στα χέρια του την προοπτική εξεύρεσης λύσης και το μέλλον της χώρας του”, δεδομένου -όπως παρατήρησε ο κ. Βασιλάκης ότι “η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει μετακινηθεί όλα αυτά τα χρόνια”. Ο Έλληνας διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι “δεν πρόκειται, ούτως ή άλλως, να μπούμε σε ρητορική αντιπαράθεση με τον κ. Gruevski, παρά τις επιθέσεις. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να αλλάξει στάση, ώστε να πετύχουμε την επίλυση του ζητήματος σε κάποια φάση σύντομα”.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν αλλάζει τα δεδομένα και ότι με την ετυμηγορία η Ελλάδα και η FYROM καλούνται “να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, ώστε να φτάσουμε σε κάποια λύση”

Μάκης Πολλάτος /protothema

——

2. Νέος γύρος συναντήσεων για το Σκοπιανό


Χωριστές και διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, έχει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, σήμερα και αύριο.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την περιοχή μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «ατυχείς» και «μη υποβοηθητικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, ότι είναι «χάσιμο χρόνου» οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο κ.Νίμιτς είχε σήμερα συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις συνομιλιες, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, ο οποίος σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές συμφωνήθηκε ότι “είναι διερευνητικές” και δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση να υπάρξει κοινή συνάντηση και των τριών, στη Νέα Υόρκη.
Αφού χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι “η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την εντολή του κ. Νίμιτς και επεδίωξε την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. Θα ξανασυναντηθώ με τον κ. Νίμιτς αύριο για να εξετάσουμε από κοινού, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον εκπρόσωπο της πΓΔΜ, ποιες είναι οι δυνατότητες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μας φέρουν πιο κοντά στην οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας”, πρόσθεσε.
Επανέλαβε ακόμη την σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης “όπως αυτή διατυπώθηκε με ξεκάθαρους όρους και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης”. “Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαδικασία με εποικοδομητικές θέσεις και το ίδιο περιμένει από την κυβέρνηση της πΓΔΜ, αλλά πρέπει να προσθέσω ότι με προκλήσεις και επιθέσεις δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα, κι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση” υπογράμμισε ο κ.Βασιλάκης.
Σε ότι αφορά στην πρόσφατη απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει και δεν έχει σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. “Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γκρουέφσκι, το μόνο που μπορώ να πω, δεν ήταν πολύ υποβοηθητικές” είπε.
Σε άλλη ερώτηση, αν είναι ενημερωμένος ο κ. Νίμιτς για τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι “όχι μόνο τις γνωρίζει, αλλά και τις ξέρει με πολλές λεπτομέρειες. Πρέπει επίσης να σας πω ότι ο κ. Γκρουέφσκι δεν είναι αμέτοχος παρατηρητής για να κάνει τα σχόλια που έκανε. Κρατάει στα χέρια του την προοπτική εξεύρεσης λύσης και το μέλλον της χώρας του, με δεδομένο ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει μετακινηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρόκειται άλλωστε να μπούμε σε ρητορική αντιπαράθεση με τον κ. Γκρουέφσκι, παρά τις επιθέσεις. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να αλλάξει στάση ώστε να πετύχουμε την επίλυση του ζητήματος σε κάποια φάση σύντομα” συμπλήρωσε.
Τέλος, στην ερώτηση τι διαπιστώθηκε από τη σημερινή συνάντηση και πώς θα προχωρήσει ο κ. Νίμιτς, ποιό θα είναι το επόμενο βήμα, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Εμείς πάντως του είπαμε ότι είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο, αν θέλει. Μου είπε ότι αύριο που θα ξανασυναντηθούμε, θα συζητήσουμε ενδεχόμενες ημερομηνίες, τις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, θα μεταφέρω στην Αθήνα”.
Ο κ. Νίμιτς θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Βασιλάκη αύριο, αφού προηγηθεί μια ακόμη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των Σκοπίων στις συνομιλίες, πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Εθνος

(Ανιχνεύσεις)

Advertisements
Κατηγορίες:Uncategorized Ετικέτες: , , , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: