Αρχική > FYROM > ΥΠΕΞ Σ. Δήμας : Πρέπει να γίνει σοβαρή νομική ανάλυση της απόφασης του Δ.Δ.Χ. σε όλες τις πτυχές της ….

ΥΠΕΞ Σ. Δήμας : Πρέπει να γίνει σοβαρή νομική ανάλυση της απόφασης του Δ.Δ.Χ. σε όλες τις πτυχές της ….

19 Δεκεμβρίου, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Συνέντευξη ΥΠΕΞ Σ. Δήμα στην εφημερίδα Real News και στη δημοσιογράφο Χ. Ταβουλάρη (18.12.11)

απόσπασμα (ΠΓΔΜ και ΑΟΖ):

Σ. ΔΗΜΑΣ:Η κρίση επηρεάζει τα πάντα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η Ελλάδα είναι χώρα σε δύσκολη γειτονιά, που έχει να αντιμετωπίσει πολλές και σοβαρές προκλήσεις. Για αυτό απαιτείται εγρήγορση, όπως είπατε, και μεγαλύτερη διπλωματική προσπάθεια. Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί και να διαπραγματεύεται και να προασπίζει τα συμφέροντά της. Όντως , από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου είχα να αντιμετωπίσω σοβαρές προκλήσεις, με σημαντικότερη την κατοχύρωση των ισχυρών αποφάσεων που έχουμε πετύχει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σε σύντομο χρόνο και υπό μεγάλη πίεση καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Κι αυτό επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, παρά την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα των Σκοπίων είχαμε μια αρνητική εξέλιξη με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης…

Σ. ΔΗΜΑΣ:Πρέπει να γίνει σοβαρή νομική ανάλυση της απόφασης σε όλες τις πτυχές της. Σίγουρα, όμως, δημιούργησε μια δύσκολη κατάσταση. Αναμενόταν ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει την απόφαση για να παρακάμψει τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το ΝΑΤΟ. Στόχος μας ήταν να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη ώστε, αντί να διαιωνίζεται το πρόβλημα, να επιτευχθεί λύση. Με πολλές συναντήσεις και επαφές επετεύχθη να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα. Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έστειλαν το μήνυμα ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα επιλυθεί διά της τεθλασμένης και κάλεσαν για προσήλωση στην επίτευξη λύσης, μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ. Είναι ακριβώς αυτό που λέει η Ελλάδα. Το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί σε αίθουσες δικαστηρίων, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζω, για το καλό της περιοχής μας, τα Σκόπια να πάρουν το μήνυμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι θα ανοίξει άμεσα το Κυπριακό και συνδέουν την εκτίμησή τους ευθέως με τα κοιτάσματα πετρελαίου που εντοπίστηκαν στην περιοχή…

Σ. ΔΗΜΑΣ: Δυστυχώς, δεν διαβλέπω δυνατότητες προόδου στο Κυπριακό, διότι η τουρκική πλευρά λαμβάνει όλο και σκληρότερες θέσεις, υπονομεύοντας τις προοπτικές του διαλόγου. Υπάρχει, βέβαια, στον ορίζοντα η νέα συνάντηση των δύο πλευρών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στις αρχές του νέου έτους, όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος. Όσο για τις έρευνες που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πρέπει να τονισθεί ότι οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις έπεσαν στο κενό και καταδικάστηκαν με ξεκάθαρο τρόπο από όλους τους σημαντικούς παράγοντες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., καταδικάστηκε ομόφωνα αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας και επιβεβαιώθηκε το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών-μελών στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Με λίγα λόγια, πρέπει να είναι σαφές ότι ο ενεργειακός και γεωπολιτικός χάρτης στην ανατολική Μεσόγειο άλλαξε και από αυτή την αλλαγή Ελλάδα και Κύπρος βγαίνουν ενισχυμένες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα γιατί αποφεύγει να ασχοληθεί με το θέμα της ΑΟΖ;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Δεν αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με το θέμα της ΑΟΖ. Το αντίθετο, μόλις πρόσφατα εκσυγχρονίσθηκε το νομικό πλαίσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων κι έτσι έγινε δυνατή η πρόσκληση για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Η ΑΟΖ παρέχει οφέλη τα οποία δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα. Ταυτόχρονα, προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου που κρύβεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ΑΟΖ αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν τα απεμπολούμε. Ολα θα γίνουν με βάση τη συνολική στρατηγική μας και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ολόκληρη η  Συνέντευξη στο……..www1.mfa gr

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ενδιάμεση Συμφωνία -Χρονικό-Χάγη

Χάγη πριν και μετά

AOZ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: