Αρχική > Uncategorized > Θέμα αξιοπιστίας της απογραφής στην Αλβανία θέτει ο Στ. Δήμας …..

Θέμα αξιοπιστίας της απογραφής στην Αλβανία θέτει ο Στ. Δήμας …..

Δεκέμβριος 19, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Ζήτημα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, ως προς το μέγεθος των μειονοτικών ομάδων και των περιοχών όπου αυτές διαβιούν, τίθεται σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κώστα Αϊβαλιώτη.

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις γύρω από την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, ενώ προέβη εγκαίρως σε παραστάσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και η ανεμπόδιστη καταγραφή των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανεξαιρέτως του τόπου διαμονής αυτών», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών και επισημαίνει ότι «η απόφαση των εκπροσώπων των σημαντικότερων μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, να καλέσουν τα μέλη τους σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν κατοχυρώνεται ο σεβασμός του δικαιώματος για ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό, κατέδειξε το σοβαρότατο έλλειμμα εμπιστοσύνης των μειονοτήτων προς το αλβανικό κράτος, που θα πρέπει η ίδια η αλβανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα». Το γεγονός αυτό, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή της απογραφής «έθεσε εκ των πραγμάτων ζήτημα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των στοιχείων, ως προς το μέγεθος των μειονοτικών ομάδων και των περιοχών όπου αυτές διαβιούν».

 Το έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του κ. Αϊβαλιώτη ο οποίος έχει καταγγείλει ότι «η αλβανική κυβέρνηση προέβη σε αλλαγές στο ερωτηματολόγιο, αλλά και στην επιβολή προσκομμάτων στη διαδικασία, ακόμη και προστίμων, με σκοπό να δυσχεράνει την καταγραφή της ελληνικής καταγωγής πολιτών και να αποθαρρύνει όσους θέλουν να δηλώσουν Έλληνες». Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, «η πιο κραυγαλέα αντιδημοκρατική παρέμβαση είναι η επιβολή προστίμου ύψους 100.000 λεκ (700 ευρώ) σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία» και επισημαίνει ότι «το καθεστώς Χότζα είχε αλλάξει σκόπιμα την εθνικότητα των πολιτών ελληνικής καταγωγής, οπότε όσοι Βορειοηπειρώτες δηλώσουν στην απογραφή ότι είναι ελληνικής καταγωγής θα πληρώσουν πρόστιμο για δήλωση ψευδών στοιχείων, αφού είναι καταγεγραμμένοι ως Αλβανοί».

 «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί κατά την ΕΕ ουσιαστικό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας», υπενθυμίζει στο έγγραφό του ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός στο δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού, κατά τη διενέργεια της απογραφής, έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την Αλβανία, ως κρίσιμης σημασίας. Θυμίζει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει διαχρονικά στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Αλβανία και «θα συνεχίσει να το κάνει, θεωρώντας αυτονόητο, στο πλαίσιο αυτό, το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

www kathimerini gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ————————————————————————————————————

2. Μήνυμα Δήμα στην Αλβανία για την ελληνική μειονότητα

Την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, σε ό,τι αφορά τις μειονοτικές ομάδες, αμφισβητεί ευθέως ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της γείτονος.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, ο κ. Δήμας αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις γύρω από την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, ενώ προέβη εγκαίρως σε παραστάσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και η ανεμπόδιστη καταγραφή των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανεξαιρέτως του τόπου διαμονής αυτών».

Όπως υπογραμμίζει, «η απόφαση των εκπροσώπων των σημαντικότερων μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, να καλέσουν τα μέλη τους σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν κατοχυρώνεται ο σεβασμός του δικαιώματος για ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό, κατέδειξε το σοβαρότατο έλλειμμα εμπιστοσύνης των μειονοτήτων προς το αλβανικό κράτος, που θα πρέπει η ίδια η αλβανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα».

Το γεγονός αυτό, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή της απογραφής «έθεσε εκ των πραγμάτων ζήτημα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των στοιχείων, ως προς το μέγεθος των μειονοτικών ομάδων και των περιοχών όπου αυτές διαβιούν».

Στο έγγραφό του ο κ. Δήμας, αφού υπενθυμίζει ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί κατά την ΕΕ ουσιαστικό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας», υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός στο δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού, κατά τη διενέργεια της απογραφής, έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την Αλβανία, ως κρίσιμης σημασίας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει διαχρονικά στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Αλβανία και «θα συνεχίσει να το κάνει, θεωρώντας αυτονόητο, στο πλαίσιο αυτό, το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

protothema gr


ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Πλήγμα για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Αλβανία: «Σβήνουν» την ελληνική μειονότητα

Αποσπάσματα από τον λόγο του Γεωργίου Παπανδρέου στις 18-10-1944 (III. Αἱ κατευθύνσεις τοῦ μέλλοντος – Ἐθνικὴ Ἀποκατάστασις)

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: