Αρχική > Uncategorized > Η πΓΔΜ θα κληθεί στο ΝΑΤΟ όταν λυθεί το θέμα του ονόματος ……

Η πΓΔΜ θα κληθεί στο ΝΑΤΟ όταν λυθεί το θέμα του ονόματος ……

Δεκέμβριος 5, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Δεν αλλάζει ούτε μετά τη Χάγη η πολιτική της Συμμαχίας επιβεβαίωσε ο Αντερς Ράσμουσεν

 Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων δεν πρόκειται να επηρεάσει τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή τον διεθνή οργανισμό τις θέσεις του οποίου κατεξοχήν η πλευρά των Σκοπίων επιδίωκε να επηρεάσει μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Βήματος νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα των Σκοπίων:

«Ελαβα γνώση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διμερή διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η ετυμηγορία δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. Συμφωνήσαμε ότι μία πρόσκληση θα απευθυνθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευθχεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση αυτή έχει επαναβεβαιωθεί στις Συνόδους Κορυφής και τις υπουργικές συναντήσεις που επακολούθησαν».

Από τη δήλωση αυτή του ΓΓ του ΝΑΤΟ τεκμαίρεται η απόλυτη σύγκλιση της Συμμαχίας με τις ελληνικές θέσεις. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η στάση της Συμμαχίας σχετίζεται με την ενόχληση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλά και ισχυρά μέλη της Συμμαχίας από την οξυνόμενη δημαγωγία του σκοπιανού πρωθυπουργού, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα είδους «προηγούμενου» βάση του οποίου «τρίτοι» οργανισμοί θα αποκτούν λόγο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Επίσης, η στάση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως απόρια της διευρυνσιακής κόπωσης της Συμμαχίας, αλλά και ως στήριξη στην Ελλάδα σε μία ιδαίτερα δύσκολη περίοδο, που παιρετέρω αστάθεια δεν θα ήταν επιθυμητή.

Κατά συνέπεια η ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας που ελήφθη στο Βουκουρέστι το 2008 δεν επηρεάζεται και ασφαλώς δεν ανατρέπεται από την απόφαση της Χάγης.  

 

Γεώργιος Π. Μαλούχος

 

TOVIMA  GR

Ενδιάμεση Συμφωνία – Χρονικό – Χάγη

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: