Αρχική > Uncategorized > Δήλωση του ΥΠΕΞ Στ. Λαμπρινίδη σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την ΥΠΕΞ ΗΠΑ Χ. Κλίντον ……..

Δήλωση του ΥΠΕΞ Στ. Λαμπρινίδη σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την ΥΠΕΞ ΗΠΑ Χ. Κλίντον ……..

Οκτώβριος 28, 2011 Σχολιάστε Go to comments

«Μιλήσαμε ακόμα για την αποφασιστικότητα μας, την οποία έχουμε αποδείξει παντού, να επιδιώξουμε να προχωρήσουμε σε μία λύση στο ονοματολογικό με τα Σκόπια και φυσικά εξέφρασα την ανησυχία μας από την διαφαινόμενη σκλήρυνση των Σκοπίων επί του θέματος, η οποία δεν δείχνει, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, την πολιτική βούληση την οποία έχει η Ελλάδα να βρεθεί μια λύση.»……..

Είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση με την κα Clinton. Είχα την ευκαιρία να την ενημερώσω προσωπικά για τις χθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την σημαντική ανάσα που πήραμε προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να εφαρμόσει πλέον, με φώς στο τέλος του τούνελ, τις αλλαγές που πρέπει. Μιλήσαμε για την σημαντική αναγνώριση των ευρωπαίων εταίρων μας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και για την σημαντική στάση που κράτησε και η Αμερική αυτή την περίοδο όσον αφορά την υπογράμμιση της σημασίας η Ευρώπη να προχωρήσει σε λύση η οποία να στηρίζει παγκόσμια την οικονομία, κάτι στο οποίο προχωρούμε.

Μιλήσαμε προφανώς και για μια σειρά από θέματα στην περιοχή μας. Μιλήσαμε προφανώς για την Τουρκία και για την Κύπρο και είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω και να ευχαριστήσω την Αμερική για τη σταθερή στάση που είχε πάρει όσον αφορά τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και την περιοχή μας, για τις σημαντικές προσπάθειες της Ελλάδας να επιτύχει την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρώπη και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σ’ αυτή την προοπτική. Μιλήσαμε ακόμα για την αποφασιστικότητα μας, την οποία έχουμε αποδείξει παντού, να επιδιώξουμε να προχωρήσουμε σε μία λύση στο ονοματολογικό με τα Σκόπια και φυσικά εξέφρασα την ανησυχία μας από την διαφαινόμενη σκλήρυνση των Σκοπίων επί του θέματος, η οποία δεν δείχνει, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, την πολιτική βούληση την οποία έχει η Ελλάδα να βρεθεί μια λύση.

Και μιλήσαμε τέλος για τη Μέση Ανατολή, όπου είχα την ευκαιρία πρόσφατα να πάω, όπως ξέρετε στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία στο Λίβανο. Την ενημέρωσα γι’ αυτές τις επισκέψεις και εκείνη με ενημέρωσε για τις δικές τους επαφές και επισκέψεις στην περιοχή. Επιθυμία μας είναι να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή

Ήταν με άλλα λόγια μια θετική συνάντηση σε εξαιρετικά θετικό κλίμα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και Αμερική έχουμε σε πολλά ζητήματα πλέον μια κοινή προσέγγιση των πραγμάτων και θα επιδιώξω προφανώς να συνεχισθούν αυτές οι επαφές και στο άμεσο μέλλον.

Δημοσιογράφος
: Ενόψει των συνομιλιών για το Κυπριακό τι σας είπε;

Λαμπρινίδης: Στηρίζουμε και οι δύο τις συνομιλίες αυτές. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει επιτυχής κατάληξη. Εξυπακούεται ως προς αυτό – και εδώ με την ευκαιρία θέλω να τονίσω την δική μας στήριξη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει – η σημασία που έχει η αδιαλλαξία που επιδεικνύει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Εν τέλει εδώ έχουμε ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, που δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται. Εκεί είναι η ουσία του θέματος και ελπίζω ότι θα μπορέσει να προωθηθεί μία λύση δίκαιη και βιώσιμη.

Υπουργείο Εξωτερικών

Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: